Hoe de tijger ontwaakt

Jaren geleden volgde ik een opleiding tot begeleider in Lichaamswerk en het viel me op dat mijn lichaam anders reageerde dan dat van mijn studiegenoten. Zo verstijfde het vaak, ging het schokken; soms grote, soms kleine schokken. In één oefening kwam er vanuit het niets een oerschreeuw uit mijn keel. Ik kon me ineens agressief of boos voelen en lag ‘s nachts urenlang wakker. De energie in mijn lichaam stond ‘aan’ en de uitknop kon ik niet vinden. Maar hoe ik ook mijn best deed, ik kreeg mijn lichaam niet onder controle.

Trauma in het lichaam

Dit ontspande toen een begeleider bij mij herkende dat er trauma in mijn lichaam zat. Een trauma is een gebeurtenis die indruk op je heeft gemaakt en waar je nog geen uitdrukking aan hebt gegeven door middel van je lichaam. De signalen waren duidelijk voor hem en hij stemde zijn aanpak daarop af. En ik was blij dat ik wist wat er met me aan de hand was.

Verschil dieren en mensen

Wat hier ook bij geholpen heeft is het lezen van het boek De tijger ontwaakt. De auteur Peter A. Levine is afgestudeerd in medische en biologische geneeskunde en heeft langdurig het gedrag van dieren bestudeerd. Hij ontdekte dat wilde dieren geen trauma’s hebben, omdat zij zodra ze iets bedreigends meemaken, de energie ontladen door te schokken.

Controle loslaten

Het lichaam van de mens doet dat ook, maar wij houden het zelfhelend vermogen van het lichaam tegen doordat we bang zijn voor controleverlies en om te voelen wat er is. Mensen gebruiken hun hogere hersenfuncties om een verhaal van het gebeurde te maken. De traumatische gebeurtenis blijft vastzitten in het lichaam. Juist de controle op een zachte manier loslaten, geeft heling bij trauma. Het lichaam weet hoe het zich moet bevrijden. Dat is wat ik zelf heb ondervonden. Trauma heelt langzaam, maar je krijgt er ontspanning en kwaliteit van leven voor terug. Dat is een groot geschenk.

Wil je kennismaken met traumawerk; kijk dan voor meer informatie op deze website en bel of mail me voor een kennismaking.