Bewustzijn op klachten

Vaak zie ik dat iemand die voor het eerst mijn praktijk binnenkomt spanning heeft in zijn of haar lichaam. Soms is iemand zich daarvan bewust, door bijvoorbeeld pijnklachten of slapeloosheid. Maar soms ook helemaal niet. Je kunt denken dat je ontspannen bent, totdat je werkelijk gaat voelen.

Herkenbare klachten

Ik herken dat ook bij mezelf. Juist die plekken die ik niet zo voel in het dagelijks leven , blijken plekken te zijn die, wanneer ik erbij stilsta, spanning bevatten. Wat ik zie is dat ik aan bepaalde spanningen gewend ben geraakt.

Toelaten van pijn

Chronische spanning zit in ons allemaal. Een deel ervan is ook gezond. Je longen en je hart hebben een zekere spanning nodig om te functioneren. Die chronische spanning is opgeslagen in ons toen we klein waren. Wat als kind teveel impact maakte op je om toe te laten, werd opgeslagen als spanning. In spieren, gewrichten en zelfs tot op celniveau. Het is deze chronische spanning die je niet meer kunt voelen. Je hebt namelijk een zekere mate van ontspanning nodig om te kunnen voelen hoeveel spanning er in je zit.

Bewustzijnsgroei

Pijnklachten zijn in die zin goed nieuws. Ze zijn mijn inziens een uitnodiging van je hogere zelf om wakker te worden. Via je lichaam wordt er aangegeven dat het tijd is om toe te laten wat je als kind niet kon. Je zou het ook wel groeipijnen kunnen noemen, in de zin van bewustzijnsgroei. Het doel is niet om van spanning naar ontspanning te komen, maar om met liefde en nieuwsgierigheid bij je spanning te zijn. Wanneer de spanning precies zo mag zijn zoals hij is kan hij oplossen. Het is het toelaten van pijn en ongemak wat verlichting brengt.

Wil je dit ook ervaren? Ik begeleid je graag bij het in liefde bij je spanning zijn tijdens een individuele sessie.