Pijn roept je wakker

Er is geen sterkere oproep om je wakker te schudden dan pijn. Er ontstaat een ‘lijdensdruk’ die een mens in beweging zet, zeker fysieke pijnen.

Niet ervan af willen, maar er naartoe bewegen

De meeste mensen die bij mij in de praktijk komen willen van hun pijn af. Dat is ook een logische reactie en een collectieve beweging in onze maatschappij. Bekijk maar eens een regulier reclameblok om te zien dat er diverse middelen worden aangeboden om ervan af te komen, zodat je pijnloos door kunt gaan met je drukke bestaan. 

Verschil instinct en bewustzijn

Instinctief trekt iemand weg van pijn. Zoals bij het aanraken van een hete kachel: je hand trekt onmiddellijk weg. Deze reactie is een intelligente overlevingsimpuls en ook precies de bedoeling wanneer je werkelijke overleving in gevaar komt.

Vanuit je bewustzijn echter kun je kiezen om bij je pijn te zijn die niet gevaarlijk is. Je overstijgt je instinctieve reactie van het wegtrekken en kunt leren om bij het gevoel aanwezig te blijven. De neiging om weg te trekken kun je waarnemen, maar die hoef je niet te volgen.

Pijn verlicht

Wanneer je volledig aanwezig bent bij je pijngevoel zal je merken dat de sensaties veranderen. Ze kunnen sterker worden en je kunt meer pijn ervaren. Echter; Blijf hierbij. Durf bij het ongemak te zijn en leer ermee op je gemak te raken. Want daarin schuilt je verlichting van je lijden. Je komt een laag dieper en daar blijkt rust en zachtheid te zijn. Een soort openheid die je – terwijl je van je onbehagen af wilt – helemaal niet voor kan stellen. Pijn blijkt vaak een toegangspoort te zijn naar innerlijke groei, zoals zelfvertrouwen en de rust om te kunnen zijn wie je bent.

Heb jij pijnklachten en wil je die op een andere manier gaan bekijken? Ik begeleid je bij het dieper afdalen naar pijn en leer je erbij te zijn.