Angst overwinnen

Het is zulke normale taal geworden: “angst overwinnen”. Niemand heeft het over je vreugde overwinnen. Je leest ook nooit 10 tips om niet meer blij te zijn.

Maar als het gaat om angst is het in ons dagelijks leven heel gewoon om elkaar moed toe te spreken om niet meer bang te zijn.

Wat is er zo erg aan angst?

Als je in de natuur loopt en er komt een leeuw op je af, dan is het waardevol dat je angst ervaart.  Het is een raadgever; het zet namelijk een overlevingsimpuls in gang. Je lichaam schakelt op een briljante manier over op het zogenaamde reptielenbrein. Een oeroud breindeel dat ieder mens heeft en hem in staat stelt om te overleven.

En precies van dit overlevingsgevoel, deze sensaties, wil je af komen.

Deze lichaamssensaties voelen is niet plezierig, denk je. Ieder van ons heeft een bepaalde imprint van angst van toen je heel klein was. Dit afhankelijke en kwetsbare gevoel wat je ooit als kind hebt ervaren wil je niet meer opnieuw beleven en maakt dat je je wil afsluiten voor angstige sensaties.

Nieuwsgierig naar angst

Er komt een terugtrekbeweging wanneer er angst is. Hoe ik dit zelf ontdekt heb? Ik nam bij mezelf waar dat ik op Facebook wel durfde te schrijven over angst die geweest was en waar ik ontspannen op terug kon kijken, maar dat ik niet durfde te schrijven terwijl ik angst ervoer. Dat vond ik een verrassende observatie. Want wat was er zo spannend aan? Ik nam me voor om een keer op Facebook te schrijven ín een moment van angst om te kijken wat er dan gebeurt. Lees volgende week in deel 2 mijn ontdekkingen.

Ben je ook nieuwsgierig naar je angst? Ik begeleid je graag tijdens een individuele sessie bij het liefdevol bij angst aanwezig zijn, zodat jij de waarde ervan kan ontdekken.